Baloji: ‘Een echte muzikant is altijd met muziek bezig’

Baloji: ‘Een echte muzikant is altijd met muziek bezig’

Baloji begon zijn carrière bij de Luikse hiphopgroep Starflam. Na een tiental jaar verliet hij de groep om zich op zijn solocarrière te concentreren. Vandaag is hij een artistieke kameleon die ook schrijft, ontwerpt en zelfs acteert. Zondagavond stond hij op het Factor J-podium om de jeugd te verwennen met zijn eigenzinnige hiphop: een mix van beats, samples en Franse teksten, met muzikale invloeden van over de hele wereld.  

Mag ik vragen waar je momenteel mee bezig bent?

Baloji Zoals altijd: met verschillende projecten, waaronder het ontwerpen van een kledinglijn. In september van vorig jaar heb ik in samenwerking met Komono nog een collectie zonnebrillen uitgebracht. Maar muziek blijft toch mijn hoofdbezigheid.

Als je muziek maakt, hanteer je dan een vaste methode?

Baloji Nee, er zijn helemaal geen regels. Ik plan niets en schrijf als het moment daar is, dag of nacht. Een echte muzikant is altijd met muziek bezig.

Waar vind je inspiratie?

Baloji Overal, zowel in de muziek als daarbuiten. Ik werk samen met zeer uiteenlopende artiesten. Olu van Metronomy bijvoorbeeld, of Thomas Azier. Die laatste is een Nederlander die in Berlijn woont en een soort van new wave-pop maakt. In mijn muziek zit veel meer dan alleen maar Afrika. Al is dat wel een gedeelte waar ik erg trots op ben.

Je stond recent nog op Glastonbury, waar je tweette over de Brexit. Was daar op het festival wat van te merken?

Baloji Op het festival zelf niet zo heel veel. Het is zoals ze zeggen: het merendeel van de jonge generatie was tegen het uittreden van Groot-Brittannië. Het zijn vooral de oudere mensen uit de kleine dorpjes die voor de afsplitsing stemden, voornamelijk uit onwetendheid, denk ik. 

In welk land treed je het liefst op?

Baloji Brazilië en Groot-Brittannië bevallen me wellicht het meest. We spelen vaak in Engeland en we worden daar altijd met veel respect en liefde behandeld.

Ben je van plan om te verhuizen?

Baloji Naar Groot-Brittanië? Nee, het leven is er veel te duur (lacht).

© Melissa Awouters; foto: Bieke Boonen