Geerdens & Klimas interviewen Cleymans & Vangeel

Geerdens & Klimas interviewen Cleymans & Vangeel

Waarom Cleymans en Vangeel en niet Vangeel en Cleymans?

Vangeel Goede vraag. Omdat het minder goed klinkt, denk ik? Ik zou graag een geweldig verhaal vertellen over een lange reis door Tibet waar we plots een geweldig inzicht kregen, maar helaas… Ik moet jullie teleurstellen. Onze achternamen dekken gewoon de lading.

Klimas Als ik op de tweede plaats zou staan, zou ik daar anders wel over discussiëren.

Vangeel Nee, zo ben ik niet. Ik ben de bescheiden figuur binnen Cleymans en Vangeel. Cleymans Ik ook! We zijn bescheiden figuren.

Vangeel Jelle zijn naam is ook langer. Als we het in die volgorde plaatsen, past het beter op onze banner.
 

Ze noemen jullie ‘bloedbroeders’. Wanneer hebben jullie paden elkaar gekruist?

Cleymans Toen we twaalf waren, acteerden Jonas zijn vader en mijn moeder in dezelfde televisieserie. Ze spraken af om eens samen te tafelen, en zo hebben Jonas en ik elkaar leren kennen. Dat was het begin van onze vriendschap, die intussen twintig jaar bestaat.

Vangeel Veel mensen zullen wel denken dat we dit groepje hebben opgericht omdat we toevallig allebei bekend zijn, maar dit groepje bestaat al 15 jaar! Oorspronkelijk heette het ‘Mannen op de Baan’. Dat was eerder, euh, experimenteel. We hebben een voorliefde voor Nederlandstalige muziek maar toen speelden we vooral nummers die niemand kende. Met als gevolg dat er in het publiek bijzonder weinig gebeurde. Maar wij amuseerden ons wel rot. Op een gegeven moment hebben we dan toch ingezien dat we het principe misschien moesten omkeren, en zo is ‘Cleymans en Vangeel’ ontstaan.  En is het voor het publiek duidelijker geworden wat ze van onze show kunnen verwachten.”

Geerdens Nu brengen jullie vooral nummers die iedereen kent. Mogen we het clichés noemen?

Vangeel Ja, maar het kan niet anders, er is maar één ‘Ik wil je’ en één ‘Anne’ geschreven. Als er een ander is, zeg het ons alstublieft. Daarmee groeit het besef dat ook deze formule eindig is en we het binnenkort misschien weer over een andere boeg moeten gooien.

Geerdens En dan gaan jullie nog een keer van naam veranderen? Misschien nu wel Vangeel en Cleymans?

Vangeel De naam zal blijven bestaan maar misschien verandert de inhoud.

Geerdens Kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Vangeel Neen, maar het zal groots zijn. Denk aan stadions! 

Misschien treden jullie wel op in het ‘Sportpladijs’? Jelle, jij staat daar binnenkort met Spring op het podium?

Cleymans Ja, eenmalig (Vangeel corrigeert: ‘het is al de vierde keer’) in het kader van 20 jaar Ketnet. Ik ken er veel mensen waarmee ik vroeger heb gewerkt. En de generatie van toen heeft er echt wel oren naar.

Vangeel En als Samson en Gert er zijn, kun je natuurlijk niet weigeren. 

Is het publiek van Spring makkelijker te entertainen dan dat van Cleymans en Vangeel?

Cleymans Ik weet niet of het echt een ander publiek is. Zowel bij Spring als bij Cleymans en Vangeel ligt de gemiddelde leeftijd tussen 17 en 30 jaar. Daarom ben ik zo verbaasd dat als wij ‘Lichtjes van de Schelde’ beginnen te zingen, iedereen dat kent. Dat is tenslotte een nummer van de jaren 50!


Wat is jullie favoriete Nederlandstalige nummer?

Cleymans ‘Ik Wil Je’ van De Kreuners: tijdloos. Zelfs kinderen van acht zingen dat mee. Gewoon een keigoed nummer. Omdat we het al zo lang spelen, zet ik het wel niet meer zo vaak in de auto op.

Vangeel Ik denk zelfs dat wij dat nummer al vaker hebben gespeeld dan de Kreuners zelf!

Wat is het vreemdste dat jullie al hebben meegemaakt tijdens een optreden?

Cleymans tegen Vangeel: Weet je nog die man in Deinze met zijn Schotse rok? We hebben daar twee keer gespeeld en toen die in het gras ging zitten kon je zijn, euhm, natuurlijke schoonheid bewonderen. Hij hield zich duidelijk aan de Schotse traditie. Hij heeft zich alleszins goed geamuseerd, maar ik weet nog dat wij naar elkaar keken met een blik van ‘Meent die dat nu?’.

Gebruiken jullie op het podium ook speciale gebaren om elkaar iets duidelijk te maken tijdens de show?

Vangeel Neen. Alles wat we doen of denken benoemen we. Omdat we al zo lang samen spelen, voelen we elkaar heel goed aan. Dat is ook de kracht van onze band, dat  we kunnen doen waar we zin in hebben en morgen een ander scenario kunnen brengen dan vandaag. We zijn geen machine die elke keer hetzelfde speelt. Ik haat regels en afspraken. Jelle kan daar beter mee om. We zijn de perfecte combinatie.

Ine Geerdens en Sharon Klimas; foto: Machteld Bollen