Tamino: een dromerig tafereel met Egyptische invloeden

Tamino: een dromerig tafereel met Egyptische invloeden

Tamino (20) mag zich dé successtory van De Nieuwe Lichting noemen. ‘Ik wil niet dat Habibi het nummer is dat mij definieert. Dan worden de anderen jaloers’, lacht hij. De Antwerpse zanger met Egyptische roots brengt met nummers als Habibi en Cigar een melancholische sfeer. Zijn debuut-ep werd alvast enthousiast onthaald door het Belgische publiek.

Wanneer ontdekte je jouw liefde voor muziek?

Tamino Dat is begonnen van zodra ik er besef van had. De liefde voor muziek heeft altijd al in mij gezeten. Maar vanaf ik zes was, ben ik beginnen experimenteren met instrumenten en mijn stem.

Vroeger wou je John Lennon zijn, maar wie zijn je andere inspiratiebronnen? 

Tamino Voor mij is Khalil Gibran een hele grote inspiratiebron. Hij schildert niet alleen, maar schrijft ook boeken. Vooral door zijn werk ‘De profeet’ kom ik op nieuwe ideeën. Op vlak van artiesten zijn er zo veel grote namen die mij weten te bekoren. Van Libanese muzikanten tot The Beatles, noem maar op! Ik hou wel van diversiteit.

Als inspiratiebron kies je voor een schrijver. Zijn de teksten van je liedjes dan het belangrijkste voor jou?

Tamino Ze zijn heel belangrijk voor mij, maar een melodie is minstens even prominent. Als ik een song schrijf begin ik soms met de tekst. Maar dat verschilt van nummer tot nummer. Het schrijfproces is altijd anders. Dat maakt het net zo interessant. Het belangrijkste is dat het geheel de juiste sfeer overbrengt. Een nummer brengen is voor mij zoals een trip. De sfeer neemt je mee naar een andere plek. Nummers groeien met je mee. Zo blijft de sfeer hetzelfde, maar de emotie erachter niet. 

Heb je wel een favoriet genre? 

Tamino Als ik erover nadenk niet. Ik denk niet echt in genres. Ik hoor wel graag bands als Raketkanon live, omdat zo’n muziek je meesleept in het verhaal. Dat zijn voor mij optredens met een intense beleving.

Je grootvader en vader waren ook bekende muzikanten in Egypte. De muzikaliteit zit dus in je genen. Denk je dat je zonder die erfenis ook muziek zou maken?

Tamino De vraag of het ‘nature of nurture’ is, blijft altijd in mijn hoofd ronddwalen. Toch denk ik dat beiden een invloed hebben. Mijn opvoeding speelt zeker een belangrijke rol in mijn carrière. Zo heeft mijn moeder mij heel veel creatieve vrijheid gegeven.

Steunt jouw familie je muzikale carrière? 

Tamino  Zeker en vast! Het lijkt mij een moeilijke strijd als je familie je niet aanmoedigt om je doelen te bereiken. Mijn moeder komt vandaag misschien ook kijken. Maar dat is nog niet zeker. Ze is namelijk al naar bijna al mijn optredens komen kijken. Je kan wel zeggen dat ze mijn grootste fan is.

Je hebt Egyptische roots. Komt dat tot uiting in je muziek?

Tamino Wanneer ik mijn muziek analyseer, zie ik overeenkomsten met Arabische muziek. Maar dat gebeurt onbewust. Dat komt vooral doordat ik niet in genres denk. Zo sijpelen alle soorten muziekstijlen door mijn nummers heen. Bij Habibi heb ik bijvoorbeeld een partij opgenomen met Arabische roots. Daar is de invloed wel duidelijk.

Hoe zou je jouw muziek omschrijven? 

Tamino Volgens mij is mijn muziek oprecht. Het komt gewoon van binnen uit. Ik voel een drang om muziek te maken. Ik kan doelgericht schrijven. Maar meestal gaat dat vanzelf. Wanneer ik met een mogelijk nummer zit, moet ik dat een plaats geven.

Je verkocht in geen tijd de hele AB-club uit. Hoe voelde dat?

Tamino Dat was voor mij gewoon te gek voor woorden! Alles gaat zo snel. Ik heb al een hele drukke periode achter de rug. Daar heb ik natuurlijk erg hard voor gewerkt. Nu heb ik meer rust in mijn hoofd, omdat alles vlot is verlopen. 

Was dat je meest euforische moment tot nu toe?  

Tamino Mijn optreden in Trix vond ik net iets leuker. Antwerpen is namelijk mijn thuisstad. Daar hoef ik mijn creativiteit niet te verbergen.

Wij ontdekten jou door Het Zesde metaal. Begon zo je carrière? 

Tamino Tom Pintens van Het Zesde Metaal heeft me geholpen met mijn ep op te nemen. Tom heeft voorgesteld aan Radio 1 om een sessie te houden. Zo is het nummer Habibi bij de oren van de luisteraars gekomen. Maar De Nieuwe Lichting heeft mijn carrière gelanceerd.

Hoe werd je ep onthaald?

Tamino Mijn ep werd beter onthaald dan verwacht. Er was voldoende materiaal om album te maken, in totaal dertig nummers. Maar voor een album wil ik voldoende tijd nemen. Ik ben blij dat ik de vijf beste songs heb gekozen als visitekaartje. Bovendien is de plaat heel organisch opgenomen. Wat je op de plaat hoort, krijg je ook live te horen. 

Is je stem het belangrijkste instrument op de ep?

Tamino Mijn is prominent, maar de andere instrumenten zij niet minderwaardig.

Het nummer Cigar is geïnspireerd op een schilderij van Van Gogh. Welk schilderij precies?

Tamino Als ik het mij goed herinner heet het schilderij Het portret van een skelet met een sigaret (eigenlijk: Kop van een skelet met brandende sigaret). Ik heb daarna een zin opgeschreven. Die heb ik gecombineerd met een melodie die ik al had. De clip van Cigar komt trouwens 26 juni uit.

Emily Nees en Melissa Awouters