The Sore Losers

The Sore Losers

The Sore Losers maken al meer dan tien jaar rockmuziek met blues-, country- en garage-invloeden. Hun derde album ‘SKYDOGS’ verscheen in 2016 en gooide hoge ogen in de Europese rockscene. Nog niet zo lang geleden trokken ze naar de VS voor een showcase op het Amerikaanse SXSW-festival. Vrijdagavond speelden ze nog eens in hometown Limburg, op de Main Stage van Genk on stage.

Hoe was het om nog eens een thuismatch te spelen?

Jan Straetemans Het was heel fijn om nog eens in Genk op te treden. De laatste keer was in  2009. Het publiek had er veel zin in en wij ook.

Kevin Maenen Normaal spelen we één à twee shows per jaar in Limburg, maar nu was het al een tijdje geleden.  

Straetemans Veel van onze familieleden waren hier. De sfeer op Genk on stage zit altijd heel goed. Het is een gratis festival, maar toch niet te gezapig.

Te gezapig, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Maenen Als je vanop het podium een springkasteel ziet staan (lacht). Dit is overigens de eerste keer dat ze hebben beslist om van de Main Stage voor één dag een echt rockpodium te maken. De line-up was echt de moeite waard. Ik bedoel: er kwam een echte Ramone afsluiten!

Als jullie je eigen line-up konden samenstellen, hoe zou die er uitzien?

Straetemans De Ramones, maar dan allemaal! The Rolling Stones in 1973. Black Rose, The Band, The Raconteurs, Little Richard, Chuck Berry.

Maenen Mogen we ook gewoon Woodstock opnieuw organiseren met de artiesten van toen? Met een paar aanvullingen: Led Zeppelin, Queen… laat iedereen maar komen.

Als jullie één opnamesessie konden kiezen waar jullie een vlieg op de muur zouden zijn. Welke is dan jullie favoriet?

Maenen ‘Exile On Main Steet’ van The Rolling Stones staat zeker in mijn top drie.

Streatemans Ik denk dat het daar in die kelder wel heel warm was.

Maenen Als een vlieg kan overleven in een vuilbak van 35 graden, zal het ook wel zal het ook wel lukken in die kelder van The Stones zeker. Ik zou naar veel plaatsen willen gaan, maar als vlieg leef je maar één dag.

Straetemans Een studio-opname van Elvis had ik ook wel fijn gevonden. Die oude manier van platen maken is zo verschillend.

Wat was er dan zo anders?

Straetemans Veel puurder, veel meer vakmanschap. En het resultaat was dat de muziek veel authentieker was.

Maenen Tegenwoordig komt er zoveel techniek bij kijken. Toen ging de muzikant die het luidst moest klinken gewoon het dichtst bij de microfoon staan.

Waar kijken jullie nog naar uit deze zomer?

Straetemans We hebben heel wat optredens gepland in Frankrijk en Nederland. En eind deze zomer staan we in het Rivierenhof in Antwerpen. We zijn al twee jaar aan het touren met deze plaat, dus het begint op zijn einde te lopen.

Is er voldoende inspiratie voor een nieuwe plaat?

Maenen We schrijven allemaal en verzamelen ideeën in een imaginaire schoendoos. Als we ideeën nodig hebben, doen we die doos open. Schrijven is een onophoudelijk proces.

Straetemans In september duiken we weer de studio in. Inspiratie kan je in de kleinste dingen vinden: de krant, een boek, een film, een gebeurtenis of een uitspraak van iemand. Het is fijn om je voelsprieten uit te zetten en nieuwe dingen op te pikken.

Betekent dat dat jullie muzikaal willen blijven experimenteren? 

Maenen Absoluut. We willen niet vergeten om in onze songs en klanken te blijven experimenteren. We zijn ondertussen tien jaar bezig en gaan aan onze vierde plaat beginnen. Dat is niet veel bands gegeven, maar ik ervaar dat het voor ons gemakkelijk is om interessante dingen te blijven schrijven. Onze nieuwe plaat kan alle kanten op. 

Wat zouden jullie nu doen moesten jullie geen muzikanten zijn?

Straetemans Dat kunnen we ons niet inbeelden. Ik heb altijd al muziek gespeeld. Toen dat nog niet in een band was, was dat in mijn kamer en deed ik alsof. Ik kan het iedereen aanraden om muziek te spelen. Het is geweldig om jezelf te kunnen uitdrukken en te verliezen in een instrument.

Maenen Elke man heeft zijn kot nodig zeggen ze.

Melissa Awouters

Gekoppelde media