HITTEPLAN

Hitteplan Genk On Stage 2023

 Het gaat een zeer warme GOS worden dit jaar en daarom zullen we ook dit jaar weer een hitteplan uitrollen.

Het lijkt voor zich te spreken, maar heel veel festivalbezoekers vertrekken onvoorbereid op stap en vanuit preventie willen we daar ook op inspelen en houden we rekening met volgende risicofactoren:

  • Weinig bezoekers vinden het belangrijk om voldoende water te drinken en afkoeling te zoeken.
  • Alcohol- en drugsgebruik vormt bij warme weersomstandigheden extra gezondheidsrisico’s.  De temperatuurregulatie en vochtbalans van het lichaam raakt ontregeld, voor de combinatie met intense fysieke activiteit, zoals dansen, vormt een gevaarlijke mix.
  • Langdurige blootstelling aan de zon omdat er te weinig beschutting is of mensen ze niet opzoeken.
  • Pinguïneffect: Als mensen lange tijd dicht bij elkaar staan, gaat de groep als één thermische eenheid functioneren.  Dat jaagt de temperatuur de hoogte in.  Wie in het midden van de groep staat, riskeert een hitteslag.
  • In onze binnenstad koelt het minder snel af.

Risicoanalyse

Driedaags stadsfestival in het centrum van Genk waar er op drukke momenten een 35.000 bezoekers verspreid kunnen zijn in het centrum op de verschillende pleinen en in de straten.

Het festival vindt plaats vanaf de middag tot maximum 1u00 ’s nachts en zal dus ook tijdens de warmste uren van de dag plaatsvinden.  De binnenstad is al weken warm en droog en heeft dus niet veel extra nodig om nog meer op te warmen.    Verder heeft het festival beperkte mogelijkheden tot schaduw, maar nooit genoeg om iedereen te beschutten.  Mensen zullen dus hoofdzakelijk in de vlakke zon staan. We verwachten een mix van verschillende groepen van alle leeftijden, gezien er zowel kinderanimatie (Kindercité) als aangepaste programmatie is.  Maar ook de ouderen zullen afzakken naar GOS. 

Het hele weekend gaat het droog en vooral warm zijn met mogelijks een tropische dag op zondag. 

Actieplan

  • Gratis drinkwaterpunten aan de sanitair op Hete Kolen, Stadsplein en Grote Markt
  • Voldoende aanbod non-alcoholische dranken
  • Voldoende sanitair
  • Zonnecrème aan de toiletten van Hete Kolen, Stadsplein, aan de standen van het Rode Kruis, infopunt Stadsplein, buitenonthaal en de Doe es Genk-units.
  • Informatieve  & preventieve boodschappen via de ledwalls en via push-berichten op de social media-kanalen. (eerste voorbeelden in bijlage)

 

Op zondag wordt dus een tropische dag verwacht en vullen we bovenstaande lijst aan met:

1 + 1 gratis bij het aankopen van water aan de togen op het Stadsplein (togen tegenover en naast de Main Stage), Hete Kolen, Piazza Bongiorno (Grote Markt) en PUUR (Fruitmarkt) en dit gedurende de hele festivalnamiddag tot 20u owv de aanhoudende tropische temperaturen.
Uitdelen van zonnehoedjes aan kinderen tijdens de kindernamiddag.
Extra berichten over voorbereid naar het festival komen en voldoende te drinken.